Wat is de schade zodra een regelklep een te grote Kv/Cv waarde heeft?

Binnen de procesindustrie worden binnen installaties veel regelkleppen toegepast. Deze zijn stuk voor stuk specifiek uitgerekend voor het proces waarin ze zich bevinden. Een regelklep is daarmee per definitie een maatwerk product. 

 

De Kv-waarde (of Cv-waarde) geeft de capaciteit aan van de regelklep bij een standaard druk en temperatuur. De Cv-waarde is een standaardwaarde volgens de Amerikaanse norm en de Kv-waarde geldt volgens de Europese norm. De Kv-waarde is de capaciteit bij 1 bar drukverschil en een temperatuur van 20°C. Met de vaste Kv/Cv-waarde wordt de juiste type regelklep berekend. Belangrijke informatie om tot een juiste berekening te komen: 

  • Druk voor en na de klep;Afbeelding1
  • Minimale, normale en maximale doorstroming;
  • Temperaturen;
  • Type medium;
  • Ontwerpdruk/temperatuur.

Gevolgen van een te grote Kv/Cv-waarde

In de praktijk zien we dat, wanneer de procesomstandigheden niet voldoende bekend zijn, er vaak voor een veiligheidsfactor of een ruime doorstroomhoeveelheid gekozen wordt. Dit raden wij altijd af. De klep wordt dan voorzien van een te grote Kv/Cv-waarde, of wel de klep zitting doorlaat. Dat brengt enkele gevolgen met zich mee:

  • Onnauwkeurig regelbereik en karakteristiek;
  • Onnodige slijtage aan het binnenwerk door bijvoorbeeld corrosie, erosie en cavitatie.

 

Zodra het proces gewijzigd wordt kan het voorkomen dat de berekening van de regelklep niet meer toereikend is. Met als resultaat dat de Kv/Cv-waarde niet meer optimaal aansluit op de installatie. Een mogelijk gevolg is dit voorbeeld van een regelklep die op ‘snijden’ stond. Hierbij was de Kv/Cv-waarde te groot berekend. Bij de wijziging van een proces zal een regelklep dus niet meer optimaal functioneren wat invloed heeft op de werking van de installatie.

Afbeelding4

Afbeelding3

 

 

 

 

 

 

 

Reken met de juiste procesgegevens

Het is raadzaam om in het voorstadium tijd en aandacht te steken in het verkrijgen van, en het rekenen met, de juiste procesgegevens. Hierdoor sluit de regelklep maximaal aan op de installatie. Dit levert namelijk een onderhoudsvriendelijk, betrouwbaar en goed regelend proces op. Dat resulteert vervolgens in minder onderhoud en lagere energiekosten. Het team van A.S.E. Repair BV adviseert graag om de juiste regelkleppen voor je installatie te selecteren.

 

Afbeelding2