Speciale reiniging van veiligheden bij zuurstoftoepassing

Zuurstof is een van de meest gebruikte industriële gassen. Zodra zuurstof als toepassing ingezet wordt, dan wordt het als gas gebruikt. Het voordeel van zuurstof is dat het in vloeibare vorm in grotere volumes opgeslagen en getransporteerd kan worden. In vloeibare vorm heeft zuurstof een temperatuur van -183°C. Door middel van verdampers wordt vloeibaar zuurstof omgezet naar gas. Op die manier is het bruikbaar in diverse industrieën, waaronder de technische, medische en voedselindustrie.

 

Bij veiligheden die bij zuurstoftoepassingen gebruikt worden, is het van enorm belang dat de veiligheden altijd olie, vet- en vuilvrij zijn. Wanneer zuurstof als gas toegepast wordt kan er bij het bereiken van specifieke stroomsnelheden een ontstekende reactie ontstaan. Deze reactie wordt veroorzaakt door vuil op de veiligheid, wat kan bestaan uit olie, vet, roest, vocht en/of stofdeeltjes. A.S.E. Repair BV heeft een speciale reinigingsprocedure ontwikkeld.

 

Reinigen van de veiligheid

Alle onderdelen van de veiligheid die in aanraking komen met zuurstof, dienen schoongemaakt te worden volgens een specifieke procedure. We doorlopen hierbij enkele stappen. Voor het starten van de reinigingsprocedure moeten alle onderdelen worden ontdaan van residuen die ontstaan zijn tijdens de revisiewerkzaamheden. Daarna word elk onderdeel individueel in de reinigingsmachine geplaatst, zodat zij elkaar niet raken. Dit voorkomt eventuele beschadigingen en zorgt ervoor dat de vloeistof vrij langs alle oppervlakken kan stromen. De onderdelen worden volgens een passend programma, afgestemd op grootte en materiaal van de veiligheid, op 80°C ondergedompeld in water met een speciale reinigingsvloeistof.

Na het reinigen worden de onderdelen gedroogd en in vetvrije containers geplaatst. Met olie- en vetvrij gereedschap wordt de veiligheid gemonteerd, voordat hij met olie- en vetvrije perslucht wordt ingesteld op de juiste insteldruk.

ASE Repair - Reinigen Zuurstofgebruik - De reinigingsmachine

De UltraSoon Reiniger

 

Afdrogen en monteren

 

Klaar voor verzending

Een goede controle

A.S.E. Repair BV controleert iedere veiligheid op eventueel achtergebleven vuil, voordat deze individueel en stofvrij verpakt wordt. Er zijn verschillende manieren om deze controle uit te voeren. Het team van A.S.E Repair BV maakt gebruik van een blacklight lamp met paars licht, golflengte 395-400 nm. Vuildeeltjes lichten onder deze lamp wit op. Door het contrast paars <-> wit is achtergebleven vuil goed te detecteren. Deze methode wordt ook vaak gebruikt voor sporenonderzoek door forensisch onderzoekers. Andere methoden om een controle uit te voeren, zijn de zogenoemde wipe-test of met een spotcheck waarbij gebruikt gemaakt wordt van wit licht.

Risico’s met zuurstof

Zoals hierboven reeds is vermeld, geeft zuurstof als gas een ontstekende reactie op vuil. Risico’s bij het gebruik van niet of onvoldoende gereinigde veiligheden zijn zelfontbranding of explosie. Zelfs metaalbrand is niet uitgesloten.

 

Op de foto hiernaast ziet u een klep die beschadigd is door een ontstekende reactie. Er is blijvende schade aan dit onderdeel en, logischerwijs, wordt hij niet meer in een productieproces gebruikt.

A.S.E. Repair BV regelt het!

De specifieke reinigingsmethode die A.S.E. Repair BV hanteert, wordt inmiddels tot volle tevredenheid voor een groot aantal van onze klanten toegepast. Wilt u ook weten wat A.S.E. Repair BV voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 024-3733884 of stuur een e-mail naar info@aserepair.nl.