Hogedruk veerveiligheden testen met waterdruk

Vorige maand stonden wij met Tom Werkhoven, monteur bij A.S.E. Repair BV, stil bij de hogedruk testbank waarmee A.S.E. Repair BV hogedruk veerveiligheden tot 1.400 bar kan testen en certificeren conform Lloyd’s. Tom vertelt over zijn ervaringen met het testen van de hogedruk testbank en hoe A.S.E. Repair BV hierdoor waarde toevoegt voor haar klanten.

 

Een andere manier van testen

“Het grote verschil met de normale testbank is dat er op onze hogedruk testbank getest wordt met water in plaats van lucht”, begint Tom. “Water is niet samendrukbaar en daardoor expandeert het niet wanneer het bij afblazen vrijkomt. De druk is dan bij het opengaan van het veiligheidstoestel direct weg. Dit heeft als voordeel een meer nauwkeurige instelling en het is een stuk veiliger bij hoge drukken, waar er namelijk kans op explosiegevaar ontstaat.
Bij onze normale testbank (tot 300 Bar) kreeg het veiligheidsventiel een harde klap door de expansie van de lucht die druk door het ventiel perst. Daarnaast bestond er altijd een kans dat de klep en zitting van de veiligheid hierdoor beschadigd raakten en dat wil je natuurlijk niet. Met onze hogedruk testbank is de kans op beschadigingen van de klep en zitting vele malen kleiner tot nihil. Dat is écht een verbetering”.

 

Voor alle veiligheden tot 1.400 Bar

“De hogedruk testbank heeft ook nog een ander groot voordeel, nu kunnen we namelijk alle soorten (hogedruk) veiligheden testen tot 1.400 bar. Voorheen was dat slechts mogelijk tot 300 Bar. De vorige keer vertelde ik dat we een verschuiving zien van fossiele brandstoffen naar meer duurzame energiebronnen als LNG en waterstof. Bij waterstof ligt de druk bijvoorbeeld tussen de 700 en 1100 Bar (G). Dankzij de hogedruk testbank kan A.S.E. Repair klanten van dienst zijn die al met deze gassen werken. We zijn voorbereid op de verwachte toenemende vraag naar testmogelijkheden voor hogedruk veerveiligheden”, laat ze maar komen sluit Tom af.

 

Tom met hogedruk testbank-2