Het belang van goed gemonteerde veiligheden

Neemt u veiligheid binnen de procesindustrie en cryogeen installaties serieus?

Bij A.S.E. Repair BV zijn we gespecialiseerd en gecertificeerd in het bouwen, installeren en onderhouden van appendages in onder andere cryogeen- en stoominstallaties. Een verkeerd gemonteerd systeem levert risico’s op met verregaande gevolgen. Zodra een van de afblaasveiligheden niet juist op een cryogene installatie gemonteerd is, loopt men het risico dat er pure cryogene vloeistof uit de tank wordt geblazen. Er volgt een enorme expansie want 1 liter cryogene vloeistof staat gelijk aan ongeveer 1.500 liter gas.

 

Onlangs stuitten we op diverse verkeerd gemonteerde systemen zoals op onderstaande foto zichtbaar is:

  • De afblaasveiligheden zijn horizontaal gepositioneerd en blazen tegen de tank aan.
  • Door de horizontale positie bestaat de kans dat de klep, na geopend te zijn, niet goed op zijn zitting terug komt waardoor er een lekkage kan ontstaan. Ter informatie: een typegoedkeur van een veiligheid wordt in 95% van de keuringen in verticale positie uitgevoerd!
  • De afsluiter onder de veiligheden is geen wisselafsluiter maar een afsluiter met twee ingeschroefde ellenbogen. Hierdoor ontstaat er een zijwaartse kracht op de afblaasveiligheid zodra deze gaat blazen. De ellenboog draait, versterkt door de hefboomwerking, vervolgens uit de schroefdraad.
  • Daarbij zijn de afblaasveiligheid, driewegkranen en ellenboog van verschillende fabrikanten. Hierdoor is de controle van de juiste afblaascapaciteit moeilijk (of niet) te bepalen, met alle gevolgen van dien.

Het belang van goed gemonteerde veiligheden - A.S.E. Repair

 

Zorg voor een veilige werkomgeving

A.S.E. Repair BV installeert enkel gecertificeerde afblaasveiligheden. Hierbij zijn de afblaasveiligheden verticaal gemonteerd en voorzien van een keur en juiste wisselafsluiter. De ellenbogen kunnen op deze manier niet weggedrukt worden door de zijwaartse kracht en kan er geen gevaarlijke situatie  ontstaan. De wisselafsluiter is berekent op de capaciteit van de afblaasveiligheden zodat ten alle tijden de overcapaciteit/overdruk goed wordt afgevoerd. Daarbij zijn alle onderdelen van één fabricaat en daarmee volledig op elkaar afgestemd.

 

Twijfelt u over uw huidige installatie of wilt u nieuwe veiligheden op uw cryogeen installatie geïnspecteerd en gekeurd hebben? Onze gespecialiseerde installatiemonteurs voorzien u graag van  veilig en gecertificeerde veiligheden voor uw cryogeen installatie.

 


 

Risico’s van werken met cryogene vloeistoffen

  • Brandrisico: er kunnen afhankelijk van het medium brandbare of ontplofbare mengsels ontstaan met ontvlambare stoffen in de lucht.
  • Hogedrukrisico: De grote expansie bij de overgang van de vloeibare naar de gasfase, kan ertoe leiden dat in de container hoge drukken ontstaan.
  • Materiaalrisico: De juiste keuze van materialen is zeer belangrijk bij het werken met cryogene vloeistoffen. Ga altijd na of er geen chemische werking kan ontstaan tussen de cryogene stof en het gebruikte materiaal. Kan het materiaal de koude temperaturen aan?
  • Lichamelijk risico: Het direct in contact komen met de vloeistoffen op zeer lage temperatuur kunnen aanleiding geven tot ernstige brandwonden.
  • Verstikking: Bij expansie van de cryogene vloeistof kan de zuurstof uit de omgeving gedrukt worden. Met name bij stikstof (N2) kan dit optreden.