Onderhoud en revisie van een veiligheid

In het vorige bericht vertelden wij u meer over de verschillende drukken van een veiligheid, met name over overdruk en insteldruk. Vandaag willen wij u graag een kijkje geven binnen in een veiligheid. In het specifiek kijken wij naar de onderdelen klep en zitting.

 

Doel
In iedere veiligheid, of dit nu een veerbelaste veiligheidsklep of een gewichtsbelaste veiligheidsklep betreft, zijn een klep en zitting te vinden. De specifieke locatie is in het huis, onderaan in het ontwerp. Deze twee onderdelen werken altijd samen en zorgen voor het openen en sluiten van de veiligheid. Indien er overdruk in een installatie ontstaat, wordt de zitting als het ware opgetild. Hierdoor ontstaat er een opening en kan het medium dat door de leiding stroomt worden afgeblazen. Zodra de originele werkdruk van de installatie weer is bereikt, sluiten de klep en zitting de veiligheid weer af.

 

Revisie
Indien een veiligheid lekt, wordt er vaak als eerst naar de klep en zitting gekeken. Als gevolg van, bijvoorbeeld, corrosie kan de zitting namelijk gaan slijten. De klep en zitting sluiten dan niet meer feilloos op elkaar aan en op die manier ontsnapt het medium dat door de leiding stroomt. In het geval van gevaarlijke, chemische gassen / vloeistoffen is dit natuurlijk niet gewenst.

 

Soms is een lekkage relatief eenvoudig op te lossen door de zitting en/of de klep te slijpen. Eventuele oneffenheden worden hierdoor weer glad gemaakt, waardoor de klep er weer netjes op aansluit. De zitting wordt altijd van metaal gemaakt en wordt dan ook altijd geslepen. Echter kan een klep van zowel een hard als zacht materiaal gemaakt worden, dit is afhankelijk van het medium dat door de leiding stroomt. In het geval van een zachte afdichting, kan de klep niet worden bijgeslepen.